mandag 29. juli 2013

Sommerens andemåltid

Det har ikke blitt all verden med mateksperimenter i løpet av en deilig, lat ferie skal jeg innrømme. Men vi hadde med oss noen andelår på hytta, som jeg hadde lyst til å prøve noe nytt med. Resultatet var jeg veldig fornøyd med, og det hørtes ut som gjestene var fornøyde også :) Oppskriften passer for 4.

Andelår med appelsin og risotto

4 andelår
Ca 1 liter appelsinjuice
2 sjalottløk
1 rød chili
1-2 ss sukker
Frisk timian
Salt & pepper

Hvis du bruker frosne andelår, strø over timian, salt og pepper og la dem tine i kjøleskapet på forhånd. Skjær sjalottløk og chili i skiver og fres det raskt i litt smør i en stor kjele. Ha i andelårene og fyll opp med appelsinjuice så det dekker kjøttet. La det få et oppkok. Dersom du har en ildfast kjele, kan du sette den i ovnen på 100 grader i 3-4 timer. Jeg lot kjelen stå å trekke ved kokepunktet i ca 3 timer på en plate i stedet. Til slutt legges lårene på en rist (med en langpanne under) i ovnen på ca 200 grader i 20-25 minutter eller til skinnet er sprøtt og boblende.

Risotto:
2 ss smør
3 fedd hvitløk. finhakket
3 sjalottløk, finhakket
4 dl arborioris
1 1/2 dl hvitvin/rosevin
10-12 dl kraft (bruk appelsinkraften etter å ha kokt andelårene, blandet ut i litt vann)
1 bunt asparges
100 g parmesanost
Olivenolje
Smør
Sitron (saften)
Frisk timian
Salt & pepper

Fres hvitløk og løk i smør til det er blankt, ha så i risen og la surre med i et par minutter. Tilsett vinen (jeg brukte rosevin, men man kan fint bruke hvitvin) og la det koke inn. Ha så i varm kraft, litt av gangen og la koke inn til risen får passe konsistens. Husk å røre regelmessig. Det tar ca 20 minutter. Smak til med parmesan, smør, olivenolje, sitron, timian, salt & pepper. Vask aspargesen og skjær av de tråe endene (mens du venter på risottoen). Del det resterende i passende biter og fres det noen minutter i en stekepanne. Bland det så inn i den ferdige risottoen til slutt.

Salat:
Ruccula og annen salat du liker
3 appelsiner, (2 1/2 skjæres i båter, en halvdel brukes kun saften)
1 granateple, kjernene
En neve ristede pinjekjerner
Ca 100 g sprøstekt, skivet chorizo
Olivenolje
Salt & pepper

Bland salat, appelsin, granateple, pinjekjerner og chorizo. Bland appelsinsaft med olivenolje, salt og pepper og ha det over.

Ønsker du saus til i tillegg, kan du bruke ande- og appelsinkraften i en fløtesaus. Tilsett litt av fettet fra den stekte chorizoen i tillegg, så får du mer smak.

Så er det bare å servere! Håper det smaker - vi får se da!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar