lørdag 8. juni 2013

Sommermat - reker!

Deilig dag med deilig vær! Mmmmmm... Kveldens middag for oss voksne ble ferske reker med tilbehør. Endelig sommer!!!

Dagens tilbehør var focaccia, aioli, guacamole, dill, sitron og en deilig Petit chablis. Her er mine oppskrifter på focaccia og aioli:

Focaccia 


1 pose tørrgjær
5 dl lunkent vann
2 ts salt
Litt rosmarin
1-2 ss honning
1/2 dl olivenolje + ekstra til topping
12 dl hvetemel (eller 7 dl hvetemel og 5 dl finmalt fullkornsmel)
Skivet oliven
Grovkvernet salt

Bland det tørre. Ha i vann, olivenolje og honning og elt raskt sammen til en løs deig. Elt inn oliven etter smak. La heve ca en time til dobbel størrelse. Ha deigen over i en liten langpanne (22x30 cm) eller legg den som en rund leiv på et stekebrett med bakepapir. Sprinkle litt olivenolje over og sett til etterheving i ca 40 minutter. Lag hull i deigen med fingrene og kvern salt over samt strø over rosmarin og mer oliven. Avslutt med litt mer olivenolje.

Stekes ved 225 grader i ca 15 minutter. Følg med mot slutten.

Aioli


5 eggeplommer
1/2 ts salt
Saften av en halv sitron
3 1/2 dl solsikkeolje
1/2 dl god olivenolje
3-4 finhakkede hvitløksfedd
En knivodd cajennepepper
Sennep etter smak (ca 1/2-1 ts avhengig av styrke og hva du liker)

Pisk sammen eggeplommer, salt og sitronsaft. Det er en fordel om alle ingrediensene er romtemperert. Pisk inn oljen litt etter litt. Viktig å ikke ta for mye av gangen slik at det skiller seg. Til slutt har du en fin majones. Rør inn hvitløk, cajennepepper og sennep. La stå minst 1/2 time før servering (i kjøleskap).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar